Mottar du ofte henvendelser fra kunder om at de ønsker fakturaen som EHF? Lurer du hva dette betyr, eller hvordan dette gjøres i e-conomic? Hvis du leser videre så vil jeg forsøke å gi deg svar på dine spørsmål.

nyhetsbrev-sept

Hva er EHF?
EHF står for Elektronisk handelsformat, og er et standardformat for sending og mottak av e-fakturaer. Formålet med innføringen av e-fakturaer er å spare miljøet for papir og redusere utslipp av CO2 knyttet til forsendelsen av dokumentene. I tillegg vil du spare tid og ressurser på å slippe manuell håndtering av dokumenter.

Fra 1. juli 2012 ble det innført et krav om at alle fakturaer til det offentlige skal sendes som e-faktura i EHF-format. Det betyr at alle statlige institusjoner eller organisasjoner skal faktureres eller krediteres på denne måten.

EHF i e-conomic
Du kan enkelt sende EHF-fakturaer fra din e-conomic-avtale. Dog kan du ikke motta slike fakturaer selv, med mindre du har appen Ibistic Invoice System. Med denne appen kan du motta fakturaer og kreditnotaer i EHF-format, slik at alle data automatisk blir overført.

Den enkleste måten å sende EHF-fakturaer i e-conomic er å følge vår trinnvise oppskrift på e-copedia. Der viser vi deg både hvordan du setter opp din e-conomic-avtale slik at den er kompatibel med EHF, og hvordan du etterfølgende sender en faktura eller kreditnota i EHF-format.

Dersom du er usikker på om kunden din er registrert for å motta EHF, kan du søke i ELMA-registeret.

Får du fortsatt ikke sendt EHF-fakturaen?
Har du fulgt oppsettet, men får fremdeles ikke til å sende faktura i EHF-format? Dersom du har fullt vår oppskrift for oppsett og klikker «bokfør» og «send faktura», kan du oppleve at «send via PEPPOL»-knappen er grå. Det skyldes som oftest at du har fylt ut mangelfull informasjon.

Et tips er å holde musen over «send via PEPPOL». Da får du opp en grønn boks som forklarer deg grunnen til at du ikke får sendt fakturaen (se skjermbildet nedenfor).

ehf

Ulike grunner til at du ikke får sendt fakturaen eller kreditnotaen kan dermed være at du ikke har fylt ut organisasjonsnummeret, kundens adresse, bankkonto eller andre opplysninger.

Med dette håper jeg du fikk svar på dine spørsmål vedrørende EHF i e-conomic, og at du kaster deg på den miljøgunstige bølgen. Lurer du på noe annet? Så skriv en kommentar til oss nedenfor.